1) Basuh rumpai dalam 5 - 6 kali... Ramas2 rumpai tu, gaul2... macam kita basuh beras tu.
2) Lepas basuh, rendam semalaman. Agak-agak dalam 8 - 10 jam.
3) Bilas lagi dalam 2 - 3 kali.
4) Rebus dengan 1.5liter air untuk 100grm rumpai.
5) Rebus dalam 20 minit atau sehingga ia betul-betul larut / likat. Boleh la dikacau-kacau, macam masak lengkong tu.
6) Masukkan dalam bekas, biarkan sehingga sejuk, kemudian boleh disimpan dalam peti sejuk. Tahan sehingga 4 minggu. Bergantung kepada cara penyimpanan.
HASIL RENDAMAN
DAH SIAP
---- Makan----
1) Rumpai yang dah siap masak boleh di makan begitu sahaja. Boleh juga masa kita masak tu kita tambahkan gula sebagai penyedap rasa.
2) Untuk mengurangkan rasa payau, boleh juga dimakan bersama bancuhan sunquick atau ribena (vitamin C).
----Masker----
1) Basuh muka terlebih dahulu.
2) Ambil dalam sesudu rumpai yang sudah di masak, letak kat tapak tangan. Tepek la kat muka dengan lemah gemalai. Buat sedikit urutan. Biarkan seketika atau boleh juga dibiarkan semalaman.
----Rendaman Kaki----
1) Air basuhan rumpai juga boleh dibuat sebagai air rendaman tapak kaki. Simpan air rendaman yang ke 3 hingga ke 6.
2) Rendamkan kaki untuk 10 - 20 minit. Buat sedikit urutan manja di tapak kaki anda. Ia bagus untuk menghilangkan rekahan di kaki.
****** selamat mencuba******
untuk tempahan sila e-mail ares_niza@yahoo.com
Pure Marine Collagen Gred AAA ( purple ) RM 20.00
Pure Marine Collagen Gred AA ( putih ) RM 15.00
No comments:
Post a Comment
drop your comment here my dear :)